Devet uloga u timu prema Belbin testu

Autor članka: Laura Plantak Pul

Laura je osnivačica i vlasnica obrta Proprium koja uspješno doprinosi razvoju kulturnih i kreativnih industrija putem djelovanja u neprofitnim organizacijama. Kontinuirano ulaže u svoje znanje sudjelovanjem na konferencijama, seminarima i edukacijama. Njezin talent je upotrijebiti stečeno znanje i prenijeti ga drugima na jednostavan, pristupačan i praktičan način.

09.29.2018

Belbin test je test osmišljen za potrebu razvoja timova. U 1970-ima dr. Raymond Meredith Belbin je osmislio uz svoj tim istraživača test koji odgovara na pitanja vezana za suradnju unutar tima. Njihovo istraživanje je otkrilo kako za uspjeh tima nije važan intelekt nego ponašanje članova. Vođeni tom pretpostavkom, razvili su sustav praćenja ponašanja koji su kasnije oblikovani u devet uloga. Analiza ovih uloga može otkriti snage i slabosti pojedinaca s kojima surađujete što dovodi do boljeg međusobnog poznavanja i suradnje. 
 
Belbin test uloga pokazuje kako možemo razviti talent koji je već u nama. Nakon identificiranja ovih uloga možete razviti timove s visokim stupnjem efikasnosti koji imaju kvalitetne međusobne odnose i omogućiti pojedincima mogućnost da sami sebe bolje upoznaju.
 
Prikaz radnog stola (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Test je dostupan na internetu i može se kupiti od strane različitih tvrtki koje se bave ljudskim resursima te pružaju kompletnu uslugu vezanu uz ovakve testove osobnosti. Za još detaljnije rezultate isprobajte test 16 osobnosti i DISC test. Rezultati koje dobijete se dijele u devet uloga koje se nazivaju i dijele u tri kategorije:
 
Uloge orijentirane prema aktivnostima:
 • oblikovatelj (engl. Shaper
 • dovršitelj (engl. Completer Finisher
 • izvršitelj (engl. Implementer). 
Uloge orijentirane ljudima:
 • timski radnik (engl. Teamworker
 • istraživač (engl. Resource Investigator
 • koordinator (engl. Coordinator). 
Uloge orijentirane vještinama:
 • inovator (engl. Plant
 • ocjenjivač (engl. Monitor Evaluator
 • specijalist (engl. Specialist). 
Uloge se najbolje odlikuju u timovima koji imaju između pet i osam članova. Malim timom se smatra tim od dvije do četiri osobe, a velikim timom se smatra tim od 12 i više osoba. U malim timovima do izražaja više dolazi razumijevanje i uvažavanje te takvi timovi bilježe veće zadovoljstvo dok se problemi u komunikaciji javljaju u timovima koji imaju broj članova veći od 12. Sve uloge unutar Belbin testa su komplementarne i pretpostavka je da tim mora imati svaku od tih uloga unutar svog djelovanja kako bi dostigao maksimalnu učinkovitost.  
 
Prikaz ureda. (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Sam test traje 20-tak minuta i temeljen je na vlastitoj procjeni kako bi pojedinci mogli utvrditi koju ulogu imaju unutar tima. Nakon toga psiholog ili ovlaštena osoba izrađuje analizu rezultata te komunicira s vođom tima i timom zajedničke snage i slabosti tima.  
 
Pojedinačni rezultati uloga najčešće opisuju sljedeće karakteristike:  
 • Oblikovatelj je vođa, osoba koja upravlja timom i traži izazove. Posao oblikovatelja je osigurati resurse, postaviti prave rokove i osigurati ispunjenost ciljeva.  
 • Dovršitelj je osoba koja uvijek obraća pozornost na detalje, provjeru i ponovnu provjeru kako bi zadatak bio kvalitetno obavljen.  
 • Izvršitelj je praktičan organizator unutar tima, on je osoba koja je disciplinirana i orijentirana na zadatke. Postavlja planove i ideje u lako izvršive zadatke.  
 • Timski radnik je uslužan i usredotočen na stvaranje ugodne atmosfere i osjećaj zajedništva. Preferira ravnotežu i sklad unutar tima.  
 • Istraživač je ekstrovertirana osoba s puno kontakata koja uvijek traži nove ideje i upoznaje ljude.  
 • Koordinator se brine za procese unutar tima, ima osjećaj za ljudske potencijale i zna kako pravilno delegirati zadatke.  
 • Inovator je kreativna osoba koja daje ideje i upućuje ostatak tima na rješenja koja mogu poboljšati rad.
Prikaz sastanka (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

 

Opisi uloga su dani u kratkom obliku, procjena uloga i postavljanje timskih standarda ponašanja prema njima zahtijeva stručno znanje i vrijeme posvećeno implementaciji rezultata.  Korištenjem modela Belbinovog testa možete saznati puno o sebi i jedni o drugima te se pritom dobro zabaviti i povezati. Ovaj model vam može pružiti putokaz prema kvalitetnoj suradnji.  
 

Jeste li se susreli s Belbin testom dosad? Recite nam u komentaru! 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. DISC test kao pomoć u otkrivanju osobina pojedinca - Proprium - […] pomoći. Maja vam donosi nekoliko riječi o 16 Personalities, a osim njega, možete odabrati Belbin test o kojem je pisala Laura ili bilo koji drugi koji se može…
 2. Test 16 osobnosti kao ušteda vremena i novca - Proprium - […] dobar za organizacije u kojima rade više ljudi, jer je tim podijelio na devet uloga. Više o tome pisala…
 3. Prednosti i nedostatci teambuildinga - Proprium - Organizacija - […] Danas pišemo o važnosti teambuildinga i druženja unutar tima. Ako se želite prisjetiti što je Belbin test i na…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Shares