European Heritage Days: predstavljanje baštine u njezinom punom sjaju

Slike na zidu

Autor članka: Diana Kotrla

Diana je svoje iskustvo stekla volontiranjem na velikom broju događaja na području Slavonije. Putem studentskog rada produbila je svoje vještine komunikacije i naučila „meke“ vještine. Njezin talent je ukratko ispričati priču o kreativnosti na društvenim mrežama i povezati se s publikom na pristupačan način.

10.15.2018

Kad bismo morali izdvojiti događaje koji slave kreativne i kulturne industrije, velika bi šteta bilo ne izdvojiti European Heritage Days. To je događaj koji objedinjuje veliki broj manjih kulturnih događaja u Europi. Ovu manifestaciju pokrenulo je Vijeće Europe 1985., a 1999. godine u ostvarivanju inicijative za ovim događajem pridružuje se Europska unija. Suradnja ove dvije važne institucije u organizaciji European Heritage Days nastavlja se sve do danas. Upravo se 2018. godina slavi kao Europska godina kulturne baštine. Ova je manifestacija pokrenuta kako bi prezentirala bogatstvo i raznolikost baštine svih država koje u njoj sudjeluju.

Korice poslaganih knjiga (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Ovaj događaj broji oko 20 milijuna posjetitelja i generira veliku vrijednost, kako financijsku, tako i kulturnu i društvenu. Održava se svake godine u rujnu, a tematski se najviše veže uz kulturu baštine, stoga ne čudi da ovaj događaj nazivaju „Dani otvorenih vrata baštine“. U više od 50 zemalja Europe ovaj događaj pruža posjetiteljima da zavire kroz otvorena vrata baštine i vide što im to njihova zemlja nudi svakodnevno, od kulturnih spomenika, lokaliteta do kulturnih događaja. Posjetitelji, osim što imaju uvid u značajne dijelove kulturne baštine, potiču ih na aktivno uključenje i zaštitu i unapređenje baštine za buduće, ali i sadašnje naraštaje. 
 
European Heritage Days ističe nekoliko ciljeva kojima se vode već dugi niz godina koliko se ovaj hvale vrijedan događaj održava:
 
  • podizanje svijest građana Europe o bogatstvu i raznolikosti baštine
  • informiranje javnosti i politike o potrebi zaštite baštine
  • stvaranje klime u kojoj se potiče zaštita kulturne baštine kao i suprotstavljanje rasizmu i ksenofobiji.
Poslagane knjige na policama (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Ovaj je događaj usko povezan s našim fokusom interesa, kreativnim i kulturnim industrijama. Baština i očuvanje iste velik su i značaj dio kreativnih i kulturnih industrija. Ukoliko vas zanima značaj kreativnih i kulturnih industrija u Hrvatskoj te tko su profesionalci u kreativnim i kulturnim industrijama, čitajte o tome u ranijim blog postovima Diane i Laure, a što o kreativnosti u prošlosti i danas misli Maja, saznajte putem njezinog blog posta. Sve ono što čini dio baštine, primjerice knjižnična, muzejska ili druga građa, nastalo je procesima u kojima je kreativnost odigrala veliku ulogu.
 
Kao što je već spomenuto, kao dionici Europskog dana baštine djeluju gotovo sve europske države, uključujući Hrvatsku. Svaka godina objedinjuje jednu zajedničku temu, a ove godine je to „Umjetnost dijeljenja“:
 
  • dijeljenja informacija o baštini svim zainteresiranim pojedincima i skupinama
  • dijeljenje svijesti o napretku novih tehnologija koje nam omogućuju razmjenu znanja o kulturnoj baštini i kulturi općenito
  • dijeljenje i razvoj digitalnih sadržaja vezanih za kulturu.
European Heritage Days ove su se godine održali od 20. rujna do 10. listopada u organizaciji Uprave za zaštitu kulturne baštine koja djeluje pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske. Događaj je počeo u Zagrebu otvaranjem izložbe „U službi vizualizacije baštine“ u Klovićevim dvorima, koja je bila presjek rada mnogih hrvatskih umjetnika, odnosno fotografa dokumentarista. Brojna imena iz svim krajeva Hrvatske bila su uključena sa svojim radovima čime se dalo naslutiti da su organizatori imali želju obuhvatiti čim veći prostor naše zemlje i predstaviti ga u Zagrebu.
 
Muškarac razgledava (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Ovakve manifestacije su hvalevrijedne, približavaju građane Europe jedne drugima, brišu razlike i informiraju o baštini te su dobar podsjetnik da podignemo glavu dok hodamo ulicama gradova naše zemlje kao što to radimo svaki put kad otputujemo u stranu državu, podsjetnik su da ponekad zastanemo i bolje promotrimo. Velika većina nas nije svjesna baštine koja nas okružuje i kulture baštine koja je godinama, stoljećima dio naše zemlje jer smo naviknuli funkcionirati u suživotu s njom pa nam se čini kao logična. Ona to svakako i je, no ako nas manifestacije kao što je European Heritage Days može podsjetiti na to što imamo, tada bi ih trebalo organizirati i više.
 

Kako doživljavate baštinu svoje države? Postoji li dovoljan broj događaja povezanih s baštinom kako bi osvijestili ljude o njezinoj vrijednosti?

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Menadžment kulturne baštine - Proprium - […] Dani Europske baštine (The European Heritage Days)  […]

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares