Godišnji odmor? Zaslužili ste!

Ananas sa sunčanim naočalama

Autor članka: Maja Bogdan

Maja je uz kulturne događaje volontirala i na sportskim te putem prethodnih iskustava u radu s klijentima naučila kako primijeniti asertivnu komunikaciju i pravilno planirati. Njezin talent je razumjeti pojedinca i pristupiti s prijedlogom koji rješava njegov izazov ili izazov organizacije.

07.01.2018

Od završetka prosinca, najveselijeg i najugodnijeg mjeseca u godini, pomalo melankolične veljače za koju nam se uvijek čini da sama traje mjesecima i skoro proljetnog svibnja, konačno su nam došli srpanj i kolovoz. Do prije par godina, najtopliji i najsunčaniji dani u godini. Već početkom lipnja, možemo primijetiti češće reklame za ljetovanja, popuste za kupaće kostime i šešire, a za manje sretnike akcijske cijene za gumene bazene i japanke. Ne znamo tko se više raduje ljetu, učenici i studenti koji završavaju akademske godine ili zaposlenici kojima se bliže individualni i kolektivni godišnji odmori. 

Prema članku iz srpnja 2017. godine, Hrvati su uglavnom zadovoljni s brojem dana godišnjeg odmora. Rezultat njihova istraživanja pokazao je da 3% ispitanih Hrvata smatra da imaju previše dana godišnjeg odmora koji im loše utječu na produktivnost. Ovisno o organizaciji u kojoj su zaposleni, u prosjeku smo 23,9 dana na godišnjem odmoru. Zaposlenici u velikim organizacijama ili institucijama imaju najviše slobodnih dana, u prosjeku 25,3, dok manje tvrtke daju u prosjeku 21,7 dana godišnjeg odmora. Što se tiče vlasništva, najviše dana daju domaće organizacije (27,7 dana), dok najmanje dana godišnjeg odmora omogućuju privatne tvrtke u domaćem vlasništvu (22,2 dana).  

Igračka žutog kombija s prtljagom za godišnji odmor (izvor: Pexels)

Izvor: www.pexels.com

Koliko god dana imali, pripreme za godišnje odmore su u većini slučajeva mukotrpne i dugotrajne, što se odražava na motivaciju i koncentriranost zaposlenika. Poteškoće nastaju kada ste zatrpani papirima i pod rokom, a vi razmišljate o odredištu, smještaju, blizini mora i plaže, broju ljudi oko vas i slično. Da biste bezbrižno otišli na ljetovanje i isključili mobitel i laptop na pet, deset ili petnaest dana, pročitajte Dianin blog post. 

Kada ste stigli na vaše odredište, smjestili se i izvukli svu prtljagu, naš prvi i glavni savjet je da pokušate što manje misliti na posao i obveze koje vas čekaju kada se vratite za radni stol. Svatko treba odmor, neovisno o količini i važnosti posla koji radite. Sjetite se samo koliko vam puno znače male stanke koje radite za vrijeme radnog mjesta. Odmori su neophodni za vaše zdravlje, fizičko i psihičko. Ako radite s papirima i za stolom, vjerojatno je da ste često pod stresom i u gužvi što se odražava prvotno na vaše živce, a ako  radite s ljudima, dobro će vam doći malo osamljenosti ili druženje s nekoliko vaših najdražih ljudi. Što god radili, upamtite da ste na godišnjem odmoru! Ukoliko je moguće, nemojte otvarati e-mail, javljati se na službeni telefon ili pisati plan za povratak. Radite što god vas opušta, odmara i nadahnjuje.  

Šešir i japanke ostavljeni na plaži uz more za godišnji odmor (izvor: Pexels)

Izvor: www.pexels.com

Pročitajte dobru knjigu, pogledajte film koji ste odgađali, jedite lokalne specijaliteta i istražujte. Richard Branson, osnivač britanske organizacije Virgin Group, ističe da su godišnji odmori idealni za upoznavanje novih ljudi i otkrivanje novih mjesta, kako bi upravo oni u vama potaknuli nove ideje. Ukoliko ste vlasnik organizacije ili mali poduzetnik, zanimat će vas Laurin blog post. Vaša stvar je kako ćete iskoristiti slobodne dane i kako ćete napuniti baterije, hoćete li plivati, planinariti i trčati ili ćete se izležavati na plaži i uživati u kulturnim znamenitostima. Prvi dan nakon godišnjeg odmora ili slobodnih dana može biti nelagodan pa se možete naći zatrpani papirima i prekriveni znojem, kao da se niste ni pomaknuli od radnog stola.  

Šešir, sunčane naočale, fotoaparat i osvježavajući napitak kao oprema za godišnji odmor (izvor: Pexels)

Izvor: www.pexels.com

Ključ uspjeha je napraviti što više prije odlaska, kako bi povratak bio bezbolan. Pretpostavit ćemo i nadamo se da ste pravovremeno isplanirali zadatke i ciljeve. Nakon što ste se pozdravili i popričali s kolegama, pokazali taman ten, donijeli suvenire i ažurirali društvene mreže, pogledajte što se događalo i što se nije moglo riješiti bez vas. Preporučamo vam da se polaganim ritmom vratite u poslovnu svakodnevicu. Također, bilo bi dobro kada biste odgodili planiranje sastanaka i dogovaranje novih klijenata do jeseni kada se zaposlenici vraćaju odmorni, sretniji i spremniji na suradnje. U ured donesite suvenir koji će vas podsjećati na dane u kojima su vam jedine brige bile kokteli i kreme za sunčanje. 

Godišnji odmori su od velike važnosti i utječu na gotovo sva područja našeg svakodnevnog života, od zdravlja, društvenog života, fizičkog izgleda do posla i sreće općenito. Nemojte ih smatrati luksuzom nego potrebom i uzmite barem vikend kako biste otišli na mjesto koje vas usrećuje i koje će vas držati motiviranima otprilike 365 dana do idućeg! 

Kako se vi pripremate za godišnji odmor? Pada li vam teško povratak u stvarnost? Podijelite s nama vaše doživljaje i metode.  

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Priprema poslovanja za odlazak na godišnji odmor - Proprium - […] Kako biste imali mogućnost odlaska na godišnji odmor i punog uživanja na njemu bitno je odrediti vaš odmor i…
  2. Godišnji odmor: greške prije i tijekom godišnjeg odmora % - […] pritom mislimo napraviti dosta stvari u poslovnom smislu, a kako se dobro pripremiti, čitajte u našem blog postu. Iako se…
  3. Priprema poslovanja za novu godinu - Proprium - […] U tijeku je najveseliji mjesec u godini. Prosinac nam, osim božićnih blagdana i ispraćaja stare godine, donosi i novu.…
  4. Ljetne novosti (srpanj/kolovoz) - Proprium - […] Godišnji odmor? Zaslužili ste! […]

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares