Godišnji odmor: greške prije i tijekom godišnjeg odmora

Žena na godišnjem odmoru gleda zalazak sunca

Autor članka: Diana Kotrla

Diana je svoje iskustvo stekla volontiranjem na velikom broju događaja na području Slavonije. Putem studentskog rada produbila je svoje vještine komunikacije i naučila „meke“ vještine. Njezin talent je ukratko ispričati priču o kreativnosti na društvenim mrežama i povezati se s publikom na pristupačan način.

07.22.2018

Opet je to doba godine kad smo fizički za stolom u uredu, a u mislima na nekoj plaži ispijamo koktel dok nam mobitel isključen stoji u apartmanu ili torbi kako bismo mogli najljepše trenutke zabilježiti fotografijom. Fotografijom koja će vjerojatno završiti na društvenim mrežama ili samo u memoriji mobitela, a bit će pregledana još dosta puta nakon što godišnji odmor završi. 

Vjerujemo da u glavi zamišljate ovaj scenarij dok čitate, no dosta je stvari koje trebate napraviti prije nego li odete na godišnji odmor. Naravno, pritom mislimo napraviti puno stvari u poslovnom smislu, iako se kupovina kreme za sunčanje isto računa kao priprema.  Kako se dobro pripremiti, čitajte u našem blog postu.

Godišnji odmor u prirodi (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Poslovni rezultat koji ćemo bilježiti uvelike ovisi o svemu što smo radili tijekom proteklih mjeseci rada i poslovanja. Stoga se treba potruditi da zadovoljni odrađenim i zabilježenim odemo na godišnji odmor.  

Postoje mnoge definicije poslovnog rezultata, sve se u konačnici svode na rezultat poslovanja u financijskom smislu odnosno rezultat iskazan novčanim iznosom. Poslovni rezultat u navedenom smislu obično se gleda na kraju kalendarske godine koja ujedno označava i kraj poslovne godine, no  svakako je dobro pratiti rezultat što češće i vidjeti kako stojimo. Vrijeme prije odlaska na godišnji odmor odlično je za kratki pregled dosadašnjeg stanja i  razmišljanje o tome što treba popraviti. Sama organizacija također treba određene pripreme, o čemu smo već pisali. Razmišljanje i planiranje poboljšanja svakako treba ostaviti za povratak s odmora, nikako prije, ili najgora opcija, tijekom godišnjeg.

Izdvajamo još nekoliko grešaka koje treba izbjeći prije, ali i tijekom godišnjeg odmora. 

Planiranje

Prva već navedena je početi planirati važne poslove dok još nismo ni otišli na godišnji. Time riskirate da ćete misliti o važnom sastanku koji vas čeka nakon odmora i tijekom odmora što svakako želite izbjeći.  

Ne napraviti baš nikakav plan sljedeća je greška. Dogodit će vam se da ćete nakon povratka provesti barem pola radnog vremena prvog dana pokušavajući se sjetiti gdje ste stali s poslom zadnjeg radnog dana. Bilo da vam je draži klasičan način koristeći papir i olovku ili putem online alata, napravite barem kratke natuknice o tome što planirate završiti od poslova kad se vratite. Preporučujemo kraće zadatke za koje vam neće trebati puno vremena. A veće zadatke barem pokušati dovršiti prije odlaska. Ako ne uspijete, delegiranje je odlična opcija.  

Putovanje do mora autom (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Izbjegavanje delegiranja

Dolazimo do greške broj tri, to je manjak delegiranja većih poslova kolegama koji ostaju u redu. O delegiranju smo već pisali, ako su vam potrebni savjeti, bacite oko na tu temu. Četvrta je greška, a u nekom periodu života napravili smo ju baš svi, ostavljanje dojma da smo uvijek i svuda dostupni i prisutni. Iako se isključivanje mobitela čini kao odlična opcija za vrijeme trajanja godišnjeg odmora, najčešće to nećemo napraviti. To ne znači da se moramo javljati na pozive ili odgovarati na mailove.  

Pauza od društvenih mreža? Izazivamo vas da probate.

Godišnji odmor upravo je to, odmor. Ako protekne u razgovorima i mailovima, osjećat ćete se kao da ga niste ni imali jer ste posao odradili od kuće ili s plaže, što je još lošija opcija. Posvetite se sebi. Nije važno hoćete li godišnji odmor provesti na moru ili kod kuće, znamo koliko nam je svima potreban. Iskoristite ga da bar na nekoliko sati isključite mobitel i laptop, ako već ne možete tijekom cijelog godišnjeg odmora. Čak i pauza od društvenih mreža, napravit će veliku promjenu.  

Knjiga i krevet kao simboli odmora (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Dovršite čitanje knjige koje ste započeli još prije nekoliko tjedana, pogledajte nekoliko epizoda nove serije koja, od silnih izvještaja i dokumenata koje ste „nosili“ kući nakon posla, nije došla na red. Osjećat ćete se bolje ne misleći na to što vas nakon godišnjeg čeka, koliko god voljeli svoj posao. Dajte si oduška u svemu što volite, kava, spavanje, šetnja, ne dozirajte svoje vrijeme radeći te stvari kao što to morate zbog posla.  

Bilo da idete sad na godišnji ili vas on tek čeka, ekipa Propriuma želi vam ugodno provedeno vrijeme. Onima koji su svoj godišnji već „odradili“, ugodan rad i neka vas „ljetno stanje uma“ drži još neko vrijeme, barem do prvih jesenskih kiša.   

U komentarima nam pišite kako ste proveli godišnji i jeste li se držali nekih od naših prethodnih savjeta? Možda ste se odmora vratili još umorniji? Čekamo vas u komentarima. 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Godišnji odmor? Zaslužili ste! - Proprium - […] Koliko god dana imali, pripreme za godišnje odmore su u većini slučajeva mukotrpne i dugotrajne, što se odražava na motivaciju i koncentriranost…
  2. Priprema poslovanja za odlazak na godišnji odmor - Proprium - […] Putem popisa stvari koje nosimo na godišnji sa sobom vršimo jedan način planiranja kako bismo bezbrižno proveli godišnji odmor.…
  3. Priprema poslovanja za novu godinu - Proprium - […] za novu godinu. Prisjetite se našeg blog posta o pripremi poslovanja za godišnji odmor kao i o greškama koje…
  4. Ljetne novosti (srpanj/kolovoz) - Proprium - […] Godišnji odmor: greške prije i tijekom godišnjeg odmora […]

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares