Informalno učenje kao učenje budućnosti

Rokovnik s nacrtanim licem u travi.

Autor članka: Maja Bogdan

Maja je uz kulturne događaje volontirala i na sportskim te putem prethodnih iskustava u radu s klijentima naučila kako primijeniti asertivnu komunikaciju i pravilno planirati. Njezin talent je razumjeti pojedinca i pristupiti s prijedlogom koji rješava njegov izazov ili izazov organizacije.

06.08.2018

Cjeloživotno obrazovanje i cjeloživotno učenje su pojmovi, gotovo istog značenja. Iako oba podrazumijevaju mentalne procese kojima usvajamo određene navike i obrasce ponašanja, a razlika je potvrda, svjedodžba ili diploma, koja se uručuje nakon završetka formalnog obrazovanja.  Pojedinca sve više privlače novi oblici učenja, kao što je informalno učenje. O ostalim oblicima učenja, pročitajte u blog postu “Kako učiti od drugih?”.

Cjeloživotno učenje, kao oblik se pojavio u dvadesetim godinama prošlog stoljeća u Engleskoj. Ono obuhvaća učenje, razvijanje i praktičnu primjenu obrazovanja kod odraslih u razvijenim državama (Engleska, Njemačka, skandinavske države). Prvo priznanje dobio je nakon Drugog svjetskog rata, a međunarodno je prihvaćen na UNESCO-vim konferencijama o obrazovanju odraslih, 1960-ih. Pedesetak godina kasnije, ljudi dijele radni vijek na dva razdoblja, prvi u kojemu djeca i mladi uče i drugi u kojemu prestaje obrazovanje i počinje rad. Stereotip da je obrazovanje namijenjeno samo djeci i mladima se svakim danom opovrgava jer se svakim danom susrećemo s toliko različitih informacija da svjesno ili nesvjesno učimo. Više o načinima cjeloživotnog učenja pisala je Diana u svom blog postu.

Fotoaprat i žuti maslačak u travi (izvor: www.pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Oblici cjeloživotnog učenja su formalno, neformalno i informalno. Formalan oblik je školovanje, strukturiran oblik obrazovanja nakon kojeg se dodjeljuje diploma ili svjedodžba kao potvrda o stečenom znanju. Kao što sam naziv kaže, neformalno obrazovanje je svako učenje koje ne vodi višem stupnju obrazovanja i diplomi ili svjedodžbi. Zbog općenitosti ovog oblika, ono nema definiciju, no tu pripadaju seminari, tečaji, konferencije i ostalo. Informalno obrazovanje ili samoobrazovanje je namjerno učenje bez vanjske potpore

Europska komisija je 2001. godine, informalno učenje definiralo kao učenje koje se odvija u svakodnevnom životu, na radnom mjestu, u obiteljskom krugu, ili u slobodno vrijeme. Ono nije (u smislu ciljeva učenja, vremena ili poticaja učenja) strukturirano i u pravilu ne vodi ka certificiranju. Njega karakterizira to što nije strukturirano, organizira i pokreće ga osoba koja će učiti sama za vrijeme dnevnog života i rada, za razliku od neformalnog obrazovanja kojeg organiziraju ustanove i institucije za potrebe drugih. Zanimljivu je definiciju dao i stručnjak Colin Titmus, koji je informalno učenje opisao kao učenje koje proizlazi iz iskustva i utjecaja društva na stavove, znanje i vještine pojedinca.   

Zelena olovka položena na otvorenom, žutom rokovniku (izvor: www.pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

S ovim oblikom učenja susrećemo se svakim danom kroz dnevne aktivnosti, kada nismo ni svjesni da promatranjem, čitanjem, isprobavanjem, konzultiranjem i odlaženjem na sajmove usvajamo određene navike, tehnike i stvari. Rezultate vidimo kada usvojena znanja primijenimo u rješavanju određenog problema. Ono što razlikuje ovaj oblik učenja od formalnog i neformalnog je da možemo i nesvjesno učiti, ovisno o situaciji gdje se nalazimo, kime i čime smo okruženi. Ovaj oblik učenja je prvi s kojim smo se susreli u životu, sve što smo učili od prvih koraka je informalno. Danas se često zna dogoditi u komunikaciji, usvajajući navike bližnjih. Razvojem tehnologije i interneta gotovo svake minute omogućuje nove informacije i podatke, svakim danom se susrećemo s novim aplikacijama, mrežama i programima. Neke moramo naučiti, zbog potreba škole, fakulteta ili posla, a neke nas jednostavno zanimaju pa ih želimo naučiti i baviti se njima.  

Žuti i ljepljivi papirići kraj tipkovnice (izvor: www.pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Iz brojnih primjera informalnog učenja koje svakodnevno svjesno ili nesvjesno koristimo, možemo primijetiti razne načine za učenje. S obzirom na količinu i opseg informacija s kojima se svaki dan susrećemo, pojedinac se jednostavno okreće neformalnom i informalnom učenju, kako bi upotpunio školsko obrazovanje. Iz ovog razloga, u budućnosti se očekuje da će informalno učenje postati važan izvor informacija u učenju i podukama.  

Što vi mislite, kako vi razvijate svoje znanje? Koje su, po vama, prednosti informalnog učenja? 

4 Comments

 1. Ibrahim

  Bilo da je u pitanju želja za spoznajom,interes ili potreba za stjecanjem znanja,uvijek me privlačio ovakav vid učenja.
  I ne samo da je to učenje budućnosti,nego sušta potreba današnjeg čovjeka za njegovu egzistenciju i razvoj u savremenom dobu.
  Mislim da je Vaš pristup i koncept kao i metod učenja solidno osmišljen.
  Nadam se da ćete privući mnogo korisnika i poštivalaca ovog racionalnog učenja.
  U to ime Vam želim svaki uspjeh.
  Lijep pozdrav

  Reply
  • Diana Kotrla

   Zahvaljujemo na komentaru.

   Lijep pozdrav želi ekipa Propriuma.

   Reply
 2. Ankica

  Da bi se gradila zgrada s više katova, trebaju čvrsti temelji. Tako i za svaku drugu nadgradnju. Solidno znanje iz osnovne i srednje škole je temelj za studij, odnosno za cjeloživotno učenje, koje je uglavnom informalno.
  Pitanje je samo što kome predstavlja znanje. To nije bubetanje, uskladištavanje poznatih činjenica, nego sustav učenja i primjene naučenog na konkretne probleme i rješavanje tih problema. Djecvu i mlade bi trebalo naučiti učiti. To n ije lako ni jednostavno, pogotovo u današnje vrijeme, suvremene tehnike i tehnologije.

  Reply
  • Laura Plantak Pul

   Zahvaljujemo na komentaru.

   Lijep pozdrav od ekipe Propriuma

   Reply

Trackbacks/Pingbacks

 1. Najbolji načini za cjeloživotno učenje i obrazovanje - Koordinacija - […] obrazovanje danas je samo podloga i temelj na koju nadograđujemo i slažemo znanja koje stječemo informalnim i neformalnim […]
 2. Kako učiti od drugih? - Proprium - […] Jednostavna priča koju možemo čuti od nekoga nas može navesti na promjenu ponašanja ili evaluaciju. Drugi načini na koje…
 3. Koji je vaš poslovni model? - Proprium - […] modela je izdao nekoliko knjiga na ovu temu, a na putem online platformi na internetu i u različitim organizacijama možete pronaći…
 4. Učili smo putem HubSpot Akademije - Proprium - […] ovu metodu u blog postu „Najbolji načini cjeloživotnog učenja“ , dok smo se u blog postu „Informalno učenje kao učenje…

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares