Kako oglašavanje utječe na impulzivnu odluku o kupovini

Autor članka: Diana Kotrla

Diana je svoje iskustvo stekla volontiranjem na velikom broju događaja na području Slavonije. Putem studentskog rada produbila je svoje vještine komunikacije i naučila „meke“ vještine. Njezin talent je ukratko ispričati priču o kreativnosti na društvenim mrežama i povezati se s publikom na pristupačan način.

04.01.2019

 

Mislite li da mediji ne mogu utjecati na vašu odluku o kupovini proizvoda i da, kad nešto odlučite kupiti, nijedna vas reklama ne može navesti da se predomislite? Isto tako, reklama vas ne može navesti da nešto kupite? Dosta često stvari radimo nesvjesno i posegnut ćemo za nečim iako smo se zakleli da nam ne treba. To je moć reklama, odnosno medija koje konzumiramo svakodnevno, najčešće putem društvenih mreža.
 
Sve to može rezultirati kupovinom proizvoda koji nam zapravo nisu potrebni odnosno impulzivnom kupovinom. Kako bi izbjegli impulzivne kupovine koje su najčešće uzrokovane upravo utjecajem medija, donosimo vam nekoliko savjeta. U komentarima svakako s nama podijelite koji su to proizvodi koje ste kupili nakon što ste za njih vidjeli reklamu na društvenim mrežama, televiziji.
 
Kolica u supermarketu (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

U kupnju uvijek idite s popisom

Klasičan savjet na koji ćete naići uvijek kad čitate savjete koji se odnose na kupovinu. Koliko god zvučao dosadan, zapravo je istina. Vjerujemo kako ste više puta mislili da vam popis ne treba i otišli u kupnju bez njega, jer “ionako uvijek kupujem iste stvari“, a u košarici je završila pokoja stvar koju imate u više primjeraka. Ili vam jednostavno ne treba. Isto vrijedi i za online kupovinu. Ne morate imati fizički popis na papiru, iako bi bilo dobro praviti i takav. Dovoljno je u glavi imati da vam ne treba 16. bijela majica kratkih rukava.
 

Ne zadržavajte se predugo na online stranicama za kupovinu

Znamo, lakše je reći nego se toga zaista držati. Jednom kad zaplovimo bespućima online dućana, teško se oduprijeti, posebno nama ženama. Kupovina iz udobnosti naslonjača plodno je tlo za impulzivnu kupovinu. Još jedna zamka online dućana su prijedlozi koji se nalaze ispod ili pored artikla koji trenutno gledamo. Ako vam zaista ne treba novi remen uz traperice koje upravo kupujete, radnije ga preskočite. U krajnjem slučaju, ako vam u budućnosti bude trebao, znate gdje ga možete naći.
 

Osjećaj nikada ne vara?

Vidjeli ste taj naslonjač na sniženju i niste sigurno treba li vam i hoće li se uklopiti? Ako o njemu ne prestajete razmišljati danima, pa čak i tjednima nakon što ste ga vidjeti, a imate novac predviđen za to, znači da ga trebate kupiti. To je znak da ćete uživati u njemu i biti zadovoljni uloženim novcem. Posebno ako se radi o većoj stvari koja će vas podsjećati na impulzivnu kupovina, ako je to naslonjač zaista bio.
 
Vrećice pune nakupovanih stvari (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Prespavajte odluku!

Još jedan izlizan savjet koji bi možda trebali poslušati. Veže se na prethodni savjet, o tome da vas osjećaj za nešto rijetko kad može prevariti. Prespavajte više puta ako niste sigurno u svoju odluku o kupovini, ako vas još tijekom jutra prati osjećaj da trebate kupiti željenu stvar ili naručiti određenu uslugu.
 
Vjerujemo da ste se više puta našli u situaciji da nešto impulzivno kupite ili naručite i kasnije žalite utrošen novac. Sasvim je u redu ponekad pustiti čarima kupovine da vas ponesu, no ako pokušavate uštedjeti novac za nešto određeno, na neko vrijeme se odrecite kupovine bespotrebnih stvari.
 
Online kupovina (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Ako niste sigurni trebali vam nešto zaista, postavite si nekoliko pitanja kojima ćete potvrditi vašu odluku. Hoćete li se osjećati bolje nakon što kupite tu određenu stvar ili naručite neku uslugu? Ako da, hoće li to biti samo kratkotrajna sreća koja će vas utješiti ili ćete zaista u tome uživati? Dovodi li vas kupovina bliže nekom vašem cilju te kako ona utječe na taj cilj? Tek nakon iskrenih odgovora znat ćete radi li se o impulzivnoj kupovini ili onoj pravoj. Svakako budite sigurni.
 

Koliko često vam se događaju impulzivne kupovine? Koliko razmišljate prije kupovine i radite li popise za kupovinu? Kupujete li samo kada je to potrebno ili stvarate zalihe?

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares