Kako ostati motiviran na poslu?

Autor članka: Maja Bogdan

Maja je uz kulturne događaje volontirala i na sportskim te putem prethodnih iskustava u radu s klijentima naučila kako primijeniti asertivnu komunikaciju i pravilno planirati. Njezin talent je razumjeti pojedinca i pristupiti s prijedlogom koji rješava njegov izazov ili izazov organizacije.

05.31.2018

Činjenica je da bi se pojedinac lakše borio sa stresom i nervozom kada bi se, nakon odrađenog radnog vremena, vratio kući i iste minute prestao razmišljati o poslu. Poslovni i privatni životi bi bili jasno odvojeni, ali danas je taj luksuz teško ostvariti. Stres se isprepliće s različitim područjima života, na poslu, kod kuće i u slobodnom vremenu pa je teško pronaći motivaciju za napredovanje. Iako postoje brojne metode i tehnike za motiviranje, neke se odnose na upravitelje i menadžere, neke na okolinu, a neke na zaposlenike. Predlažemo zaposlenicima nekoliko metoda za motiviranje koje će vam pomoći za bolji i produktivniji radni dan. U Dianinom blog postu pročitajte koji su najčešći gubitci motivacije kod zaposlenika. 

Na poslu je bitno da u svakom trenutku znate što trebate raditi i što se od vas očekuje. Samo se sjetite dana kada ste završili projekt koji ste radili mjesecima ili kada ste potpisali novi ugovor. Koliko ste se osjećali korisnije i bolje, nego na dane koje ste potratili radeći monotone zadatke?  Pokušajte raditi listu riješenih zadataka svakog dana. Svaki put kada kvačicom označite riješene zadatke, bit ćete zadovoljniji. Isto tako, važno je znati da vaš rad utječe na nekog, da nekome poboljšava i olakšava posao ili život. Ovisno o vašoj ciljnoj skupini i predmetu vašeg rada, pokušajte na papir napisati kako možete utjecati na zaposlenike i organizaciju.  

Veliki posao zahtijeva puno zadataka, vremena i stresa. Kada se nađete pred takvim poslom, nemojte očajavati nego ga odmah podijelite na manje zadatke i u manje ciljeve. Rješavajući jedan po jedan, svakom označenom kvačicom postajat ćete sretniji i opušteniji. Pred kojim god zadatkom se našli, pokušajte ga ne doživljavati stresnim, teškim i punim rokova. Takvim razmišljanjem ćete se vrlo brzo naći pred zidom, frustrirani i bez rješenja. Pokušajte se zamisliti koliko ćete biti sretni i ponosni kada zadatak bude obavljen! Na poslu se često zna dogoditi da se zadatci ponavljaju i da se radni dani čine istima. To zna biti frustrirajuće, a da bi se motivirali, pokušajte si sami strukturirati radni dan. Primjerice, ako je ponedjeljak određen za pisanje dokumenata, a utorak za razradu marketinškog plana, pokušajte raditi tri sata dokument i tri sata marketing, kako bi isprekidali rutinu. Različitim zadatcima dobit ćete novu dozu potrebne motivacije za daljnji posao.  

Muškarac piše po papiru žutom olovkom (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Za pojedinca je važno slobodno vrijeme. Iako je u Hrvatskoj radno vrijeme uglavnom osmosatno, od 7 do 15, 8 do 16 ili od 9 do 17 sati, mnogi rade prekovremeno ili su dostupni od kuće na emailu ili službenom telefonu. Morate znati kada je vaše slobodno vrijeme, a hoćete li imati slobodan vikend ili se ne javljati na pozive poslije 19 sati, vaš je odabir. Što god odlučili, držite se toga jer je važno za vas. Svakako vam predlažemo da uzmete slobodne vikende (ili barem nedjelje), kako biste u ponedjeljak ujutro mogli biti motivirani za novi radni tjedan. Tim slobodnim danima radite ono što vas opušta i odmara. Za razvoj motivacije, pokušajte svakim danom čitati barem dvadesetak minuta. Knjige, časopisi i članci razvijaju mozak i stvaraju nove ideje. Veselite se planiranju godišnjeg odmora i njegovom približavanju. Pročitajte naše savjete o pripremi poslovanja za godišnje odmore.

S obzirom da smo svakodnevno okruženi novim informacijama, ponekad je teško razaznati koje su nam važne, a koje potpuno nepotrebne. Baveći se stvarima koje nam nisu bitne i koje nas ne zanimaju, one crpe energiju iz nas. Kada imate listu zadataka, pokušajte nepotrebne zadatke smanjiti ili ih napraviti prve, kako biste ostatak dana radili što vas zanima, što volite ili što vas razvija kao pojedinca. Ako ste u mogućnosti, pokušajte delegirati zadatke. Možda vaš kolega brže i lakše radi zadatak, koji vas iscrpljuju i izluđuju. Naravno, najveća motivacija koju možete dobiti na poslu je od vašeg nadređenog. Ukoliko vas zanima više o lokusu kontrole, pročitajte Laurin blog post. Osim bonusa, povišice i unaprjeđenja, veliku ulogu igra i pohvala za daljnju motivacije i učinkovitosti. Važno je u svakom trenutku znati kako radite i kako napredujete, kako biste znali da to što radite ide u dobrom smjeru.  

Važno je razgovarati s nadređenima kako bi znali što očekujete od posla. Oni ponekad ni ne shvaćaju koliko sitnice ili kratka pohvala može imati utjecaja na rad. Motivacija je subjektivan doživljaj. Neki zaposlenici su motivirani isključivo materijalno, dok nekima više znače priznanja i pohvale. U kojem god obliku bila, motivacija ima izravan utjecaj na zaposlenike i posao. Zaposlenici koji su motivirani, uglavnom su energični i obavljaju svoj posao bez pogovora, što utječe na obavljanje zadataka.  

Što vi mislite, kako vi ostajete motivirani? Koji su vaši prijedlozi i metode? 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lokus kontrole i motivacija - Organizacija - Proprium - […] Američki psiholog Julian Rotter je 1954. Godine definirao temelj za proučavanje percepcije i njezinog utjecaja na ono što nam…
  2. Motivacija i razlozi gubitka motivacije kod zaposlenika - Proprium - […] i zahtjeva puno motivacije. O tome kako ostati motiviran na poslu, pročitajte u Majinom blog postu. Motivacija zaposlenika nije samo…

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares