Kreativna industrija u prosincu 2020.

Autor članka: Proprium

12.30.2020

Došli smo do kraja 2020. godine. Nadamo se mnogo mirnijoj 2021. godini, a što se u posljednjem mjesecu ove godine dogodilo u kreativnoj industriji pročitajte u nastavku članka.

DOGAĐAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Književni magazin BestBook i nakladnička kuća Fraktura svakog drugog petka u mjesecu u Knjižari Fraktura predstavljaju knjigu mjeseca prema izboru BestBooka. Knjiga mjeseca prosinca 2020. godine bila je “Maratonac”, novi roman autora Nebojše Lujanovića. U knjižari Fraktura s autorom jer razgovarao Miljenko Jergović, a razgovor možete pogledati na YouTube kanalu knjižare. Više o književnom naslovu Maratonac možete pronaći sljedećoj poveznici.

U sklopu 33. European Film Awards 9. prosinca 2020. godine održana je se dodjela nagrada za najbolju filmsku fotografiju, montažu, scenografiju, kostimografiju, masku, glazbu, zvuk i vizualne efekte. Pobjedu za europski film 2020. godine odnijeo je Another Round / Druk redatelja Thomasa Vinterberga, a više o filmu možete pročitati na European Film Awards web stranici.

S obzirom na ograničenja izazvana pandemijom, Adventi diljem svijeta prilagodili su se prilikama. Tako je i osječki Advent ove godine promijenio svoj izgled i prerastao u “Adventiranje”. Adventiranje je zamišljeno kao kretanje, šetnja kroz grad, a sve je započinjalo ispred konkatedrale gdje je prvu adventsku svijeću simbolično je upalila medicinska sestra. Nastavilo se Korzom koje je već dobilo božićne ukrase pa preko Sakuntala parka, secesijskog zdenca, osječkih parkova te zgrade Pošte i najljepše secesijske ulice. “Osijek je grad u kojemu su ljudi njegova najveća snaga, oni su ti koji “svijetle” svojom pozitivnom energijom. Zajedno se ove godine borimo za jedno, a to je ljubav koju vidimo kroz sigurnost, obitelj, a ove godine posebno zdravlje”, izjavila je Tajana Rogulja, direktorica Turističke zajednice Osijek. 

NOVOSTI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Objavljena je Antologija EUPL 2020 pod nazivom „European stories“ koja sadrži isječke iz knjiga trinaest dobitnika ovogodišnje Nagrade EU za književnost – EUPL. Ovogodišnja dobitnica Nagrade Europske unije za književnost – EUPL iz Hrvatske je spisateljica i docentica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kao i naša kreativna ambasadorica Maša Kolanović.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK) u Zagrebu pokrenula je zanimljivu blagdansku akciju kako bi oživjela tradiciju dobrih želja – tradiciju slanja božićnih čestitki i javnost upoznala s nekim od najstarijih božićnih čestitaka koje čuva u svojem fondu. U sklopu akcije NSK je priredila mrežnu stranicu na kojoj se mogu pogledati čestitke iz njihovog fonda i preuzeti besplatna mobilna aplikacija Advent u Zagrebu, u kojoj su sve čestitke i digitalno zaživjele.

Nova Gorica iz Slovenije izabran je kao grad europske prijestolnice kulture za 2025. godinu, zajedno s njemačkim gradom Chemnitz. Panel Europskih gradova kulture, koji je činilo 12 samostalnih stručnjaka iz područja kulture, najavio je 18. prosinca nakon dvodnevnog online sastanka da je Nova Gorica predložena za europsku prijestolnicu kulture između četiri grada koji su bili u krugu izbora.

NATJEČAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Objavljen je Javni poziv za dodjelu jednokratne potpore Grada Zagreba samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom COVID-19. Predmet javnog poziva je dodjela jednokratne potpore Grada Zagreba samostalnim umjetnicima radi ublažavanja negativnih posljedica uzrokovanih koronavirusom, a prijave se podnose do 13. siječnja 2021. Iznos pojedinačne potpore koja će se dodijeliti temeljem ovog javnog poziva je 5.000,00 kuna bruto.

Otvorena dva poziva za mobilnost umjetnika i kulturnih profesionalaca u području glazbe i književnih prijevoda, a koja se provode u razdoblju do 30. studenog 2021. godine. Pozivi su otvoreni za skladatelje, glazbenike i pjevače koji se bave klasičnom glazbom, jazzom ili tradicionalnom glazbom, te za prevoditelje koji se bave književnim prijevodima. Natječaj je otvoren do 28. veljače 2021. godine, a više informacija možete pronaći na web stranicama i-Portunusa.

Objavljen je Poziv za prijavu lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine, koja se dodjeljuje na inicijativu Europske komisije, lokalitetima na području Europske unije sa snažnom simboličkom europskom vrijednosti koji ističu zajedničku povijest Europe, izgradnju EU, europskih vrijednosti i ljudskih prava na kojima se temelji postupak europskih integracija. Cilj Oznake europske baštine (European Heritage Label) jest jačanje osjećaja pripadnosti europskih građana Europskoj uniji koji se temelje na zajedničkim vrijednostima, elementima europske povijesti i kulturne baštine, poštivanju nacionalne i regionalne raznolikosti te jačanju uzajamnog razumijevanja i međukulturnog dijaloga. Prijave Europskoj komisiji za predlagatelje lokaliteta za Oznaku europske baštine 2021. godine otvorene su do 1. ožujka 2021. godine.

Knjižnica Vladimira Nazora devetu godinu zaredom organizira natječaj za najbolju kratku priču metaFORA te pozivaju na sudjelovanje pisce svih generacija i afiniteta. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2021. MetaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koju Knjižnica Vladimira Nazora organizira devetu godinu zaredom. Raspisuje se krajem Mjeseca hrvatske knjige, a njegova završnica, proglašenje najboljih, zbiva se u Noći knjige. 

Na području književnosti mogu se pronaći i dodatni natječaji poput natječaja magazina za književnost i umjetnost NEMA za originalne, neobjavljene autorske radove. Puni popis otvorenih književnih natječaja može se pronaći na internetskoj stranici „Hrvatski na mreži“.

Sve vijesti i natječaje iz kreativne industrije i dalje možete pratiti putem Facebook grupe “Mreža kreativne industrije: savjeti”.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares