Kreativna industrija u studenom 2020.

Autor članka: Proprium

11.30.2020

I mjesec studeni obilježen je brojnim zanimljivim događanjima iz kreativna industrije. U nastavku teksta izdvajamo neke od najznačajnijih.

DOGAĐAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Iako je ovogodišnji Interliber otkazan zbog epidemiološke situacije, organizatori su javili u priopćenju da će se novi termin sajma odrediti sukladno smirivanju epidemiološke situacije. Dodatna dobra vijest je da će brojne knjižare diljem Hrvatske, kao i njihove web trgovine, ponudit sajamske popuste na knjige. Kupci će tako ipak moći kupovati knjige po jeftinijim cijenama, a cijela akcija održat će se pod motom “Knjiga svima i svuda” na istoimenoj platformi. Na zajedničkoj stranici svi ćemo moći kupiti knjige po sajamskim cijenama, a za sve one koji vole knjige kupovati uživo, moći će i to u preko sto knjižara diljem Hrvatske.

U trećem online događanju koje organizira Desk Kultura u okviru završne kampanje Zamišljeno. Stvoreno. Podijeljeno., govorilo se o trećem prioritetu programa Kreativna Europa (2014-2020) – jačanje kapaciteta u području digitalizacije.  Online događanje Digitalizacija u kulturi održalo se u srijedu 25. studenog 2020. godine putem ZOOM platforme i kao i u prethodna dva online događanja u okviru kampanje, zainteresiranima je ponuđeno gostovanje europskog stručnjaka koji će podijeliti perspektivu iz pozicije kreatora europskih politika te primjere prakse koji se na razne načine bave i pristupaju digitalizaciji.

Osječka Udruga KultAkt organizirala je 25. i 26. studenog online konferenciju “Posao u institucijama ili (samo)zapošljavanje 2020. godine” namijenjenu informiranju o prilikama u kulturnim i kreativnim industrijama. Cilj je konferencije pružiti informacije o osnovnim pojmovima vezanim uz pronalazak posla i ulaska na tržište rada. Na konferenciji su sudjelovali predavači iz područja kulturne i kreativne industrije koji su učinili prvi korak prema pokretanju i razvijanju poduzetničkih aktivnosti, a predavanja su bila podijeljena u tri tematske grupe: cjeloživotno obrazovanje, zapošljavanje i poduzetništvo, nakon kojih su slijedile panel diskusije.

 

Izvor fotografije: Udruga KultAkt

 
NOVOSTI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

U želji da svima posjetiteljima omoguće siguran posjet, Muzej Slavonije će svake subote, počevši od 31. listopada 2020., imati besplatan ulaz za posjetitelje. Radno vrijeme muzeja subotom je do 10:00 h do 18:00 h. Potaknuti činjenicom da je subota dan za obiteljsko druženje žele ponuditi kulturno – muzejski sadržaj svima.  

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se online od 6. do 13. prosinca ove godine s do sad potvrđenih trinaest naslova. Filmovi u selekciji su najzapaženiji novi igrani, dokumentarni i inovativni filmovi. Svi filmski naslovi moći će se gledati besplatno putem platforme www.kinoeuropa.hr za vrijeme trajanja festivala.

 

Izvor fotografije: Human Rights Festival

 

Europska komisija za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu dodijelila je 1,7 milijuna eura sredstava europskoj kazališnoj mreži Prospero, za projekt u kojemu Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu sudjeluje s još osam uglednih europskih kazališta i TV kućom ARTE. Prospero projekt želi pokazati kako je kultura ona snaga koja pokreće društvo u vremenima krize, stimulirajući kreativnost. Potporom ovom projektu Europska komisija potiče umjetničke razmjene i suradnju, oblikujući tako europski identitet i promovirajući kulturu otvorenosti. 

Do nedjelje, 6. prosinca na YouTube kanalu Rijeke 2020 i na web stranici rijeka2020.eu bit će dostupna polusatna predstava “Labirint“, autora i režisera Paula Anthonyja Morrisa, umjetničkog direktora tvrtke Crying in the Wilderness Productions (CITWP), pridružene organizacije jednog od najistaknutijih londonskih kazališta Young Vic. Labirint je dirljiva životna drama koja publici pruža rijedak uvid u nevjerojatan um čovjeka zarobljenog u društvu koje nije dostatno evoluiralo. Predstava se prikazuje kao dio programa Europske prijestolnice kulture.

NATJEČAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Hrvatska glazbena unija je objavila Poziv za predlaganje koncertnih programa u okviru projekta „Jer svirati se mora” temeljem Sporazuma s Ministarstvom kulture i medija, u utorak 17. studenog 2020. godine. Pravo podnošenja prijava na Poziv imaju samostalni umjetnici, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi kojima osnivač nije tijelo javne vlasti, pravne i fizičke osobe koje obavljaju izvođačku ili drugu, s izvođačkim aktivnostima povezanu, djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje raspolažu koncertnim prostorima. Prijave se podnose u razdoblju od 17. studenog do 22. prosinca 2020. godine za glazbene programe koji će se održati u razdoblju od studenog 2020. do lipnja 2021. godine.

U svrhu poticanja i promicanja hrvatskoga dramskog i kazališnog stvaralaštva, Ministarstvo kulture i medija objavilo je Javni poziv za dodjelu Nagrade za dramsko djelo „Marin Držić“ za 2020. godinu. Na ovaj Javni poziv mogu se prijaviti autori s novim dramskim djelima pisanima hrvatskim jezikom koja do objave odluke Stručnoga povjerenstva, nisu izvedena ni objavljena u bilo kojem obliku. Svaki autor može prijaviti jedno djelo neovisno o vrsti i tematici djela. Rok za podnošenje prijava je 28. prosinca 2020. godine.

Knjižnica Vladimira Nazora devetu godinu zaredom organizira natječaj za najbolju kratku priču metaFORA te pozivaju na sudjelovanje pisce svih generacija i afiniteta. Natječaj je otvoren do 15. ožujka 2021. MetaFORA je natječaj za najbolju kratku priču koju Knjižnica Vladimira Nazora organizira devetu godinu zaredom. Raspisuje se krajem Mjeseca hrvatske knjige, a njegova završnica, proglašenje najboljih, zbiva se u Noći knjige. 

 

Izvor fotografije: metaFORA

 

Na području književnosti mogu se pronaći i dodatni natječaji poput natječaja #ostanidoma Udruge Mlada Pera za poeziju ili prozu ili natječaja magazina za književnost i umjetnost NEMA za originalne, neobjavljene autorske radove. Puni popis otvorenih književnih natječaja može se pronaći na internetskoj stranici „Hrvatski na mreži“.

Sve vijesti i natječaje iz kreativne industrije i dalje možete pratiti putem Facebook grupe “Mreža kreativne industrije: savjeti”.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares