Lokus kontrole i motivacija

Djevojka na trčanju

Autor članka: Laura Plantak Pul

Laura je osnivačica i vlasnica obrta Proprium koja uspješno doprinosi razvoju kulturnih i kreativnih industrija putem djelovanja u neprofitnim organizacijama. Kontinuirano ulaže u svoje znanje sudjelovanjem na konferencijama, seminarima i edukacijama. Njezin talent je upotrijebiti stečeno znanje i prenijeti ga drugima na jednostavan, pristupačan i praktičan način.

08.29.2018

Lokus kontrole označava percepciju kojom vidimo kontrolu u našim životima kao vanjsku ili unutarnju. Što mislite, jesmo li u mogućnosti kontrolirati što nam se događa? Pojedinci koji posjeduju eksterni lokus kontrole vjeruju da vanjski događaji imaju snažan utjecaj na njihove živote. Obrnuto tome, osobe s unutarnjim lokusom kontrole vjeruju da oni mogu utjecati na događaje koji ih oblikuju.

Američki psiholog Julian Rotter je 1954. godine definirao temelj za proučavanje percepcije i njezinog utjecaja na ono što nam se događa. Ovaj tip percepcije utječe na naš život i u fokusu je različitih studija i proučavanja tijekom zadnjih nekoliko desetljeća. Baron i Ganz su 1972. godine postavili u teoriju odnos između lokusa kontrole i ekstrinzične i intrinzične motivacije. Ekstrinzična motivacija se odnosi na aktivnosti u kojima dobivate eksterne nagrade, a intrinzična motivacija se odnosi na aktivnosti koje radite kako biste se dobro osjećali kao pojedinac. Više o motivaciji pročitajte kod Maje.

Vanjski lokus kontrole

Osobe koje imaju vanjski lokus kontrole imaju tendenciju vjerovanja da su žrtve njihovih okolnosti te su krive druge stvari ili drugi ljudi za te okolnosti. Često koriste riječi poput “sudbina”, “slučajnost”, “nepredvidivo”, “sreća” i objašnjavaju svoje ponašanje na način “On/ona me natjerao/la da to učinim.” Time daju do znanja da je to sve izvan njihove kontrole.

Bijela vrata (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Unutarnji lokus kontrole

S druge strane, osobe koje imaju unutarnji lokus kontrole često preuzimaju odgovornost za sve što im se događa u životu. Vjeruju da su sami, svojim izborima, najvažniji faktor koji određuje njihovu sudbinu. Koriste riječi poput “izabrati”, “odlučiti”, “kontrolirati”, “naučiti”, “odgovornost”, “ustrajnost” i “posljedice”. Dobro se prilagođavaju promjenjivim okolnostima i ne smatraju neuspjeh kao znak da su nesposobni ili da im svemir pokušava nešto signalizirati već shvaćaju da mnoge stvari koje vrijedi raditi u životu zahtijevaju pokušaj, neuspjeh, učenje iz iskustva i ponovne pokušaje.

Unutarnji lokus kontrole je preduvjet za učinkovitost na poslu i napredovanje na poslu. S time je povezana i motivacija. Bez obzira koliko ste sigurni u svoje sposobnosti, nećete ni pokušati nešto poduzeti ako ne vjerujete da će vaše djelovanje imati učinak na ishod.

Rotterov zaključak je bio da je ponašanje uglavnom vođeno pojačanjima (nagradama i kažnjavanjem), a kroz nepredviđene slučajeve kao što su nagrade i kažnjavanja, pojedinci se drže uvjerenja o tome što uzrokuje njihova dijela. Uvjerenja kojih se drže su postaju stavovi i ponašanja u svakodnevnom životu.

Žena pleše u parku (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Ako aktivno slušate ljude oko sebe, možete čuti da opisuju svoje živote na način kao da su “natjerani” biti izvan kontrole ili kao da osjećaju da imaju vrlo malo kontrole nad svojim životima. Međutim, kad promijene percepciju i učine korake promjene prema svojim ciljevima, možete čuti da komentiraju da su se počeli osjećati kao da imaju kontrolu nad svojim životom i postali su slobodniji.

Izbor je jedan od načina na koji možete kontrolirati okolnosti vašeg života. Lokus kontrole je način percepcije koja zadovoljava vaše potrebe. Sve dok vjerujete da su vaši izbori važni, tj. da imate sposobnost utjecaja na ishode na način koji želite, tada ćete općenito biti sretniji, zdraviji, motivirani i postići više od onoga što želite u životu.

U trenutku kad razumijete da život možete stvoriti prema vlastitim uvjetima, razmislite o nečemu što zaista želite promijeniti. U odnosu sa svojim zaposlenicima i kolegama, primijenite načela lokusa kontrole i poboljšajte svoje odnose. Nakon što utvrdite što želite promijeniti postavite cilj. Više o tome pročitajte u Dianinom blog postu.

Mobitel pored rokovnika i vaze s cvijećem (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Ova saznanja možete upotrijebiti u poboljšanju svog stila vođenja. Proučavanjem lokusa kontrole i shvaćanjem na koji način on funkcionira možete bolje nagraditi svoje zaposlenike i pružiti im podršku u radu.

Koji je vaš lokus kontrole? Podijelite s nama u komentaru!

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Motivacija i razlozi gubitka motivacije kod zaposlenika - Proprium - […] Ako vaše poslovanje trenutno trpi nedostatak motivacije, možemo Vam pomoći. Sve informacije o tome na koje načine, pročitajte u…
  2. Kako ostati motiviran na poslu - Proprium - […] motivacija koju možete dobiti na poslu je od vašeg nadređenog. Ukoliko vas zanima više o lokusu kontrole, pročitajte Laurin…

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares