Menadžment u kulturi i umjetnosti: povezivanje umjetnosti s publikom

Laptop

Autor članka: Diana Kotrla

Diana je svoje iskustvo stekla volontiranjem na velikom broju događaja na području Slavonije. Putem studentskog rada produbila je svoje vještine komunikacije i naučila „meke“ vještine. Njezin talent je ukratko ispričati priču o kreativnosti na društvenim mrežama i povezati se s publikom na pristupačan način.

07.15.2018

Prije nekoliko mjeseci pisali smo o tome što čini dobrog kulturalnog menadžera i što je to važno za naglasiti kad se govori o toj struci, a danas donosimo nekoliko riječi o tome u kojim se situacijama možete svakodnevno naći ako ste menadžer u kulturi. Ako vas zanima koje su to situacije, nastavite čitati.
 
Prikaz radne sobe (izvor: Pexels)

Izvor: www.pexels.com

Menadžment u kulturi podrazumijevao bi u doslovnom prijevodu upravljanje procesima u umjetnosti, odnosno upravljanje i pomoć osobama koje se bave umjetnošću, ali i drugim poslovima u kreativnim i kulturnim industrijama. Čitavo područje prethodno spomenutih kreativnih i kulturnih industrija je relativno mlado područje i još se razvija svijest o postojanju i mogućnošću studiranja istoga. Strana sveučilišta preuzela su pojam „Arts Management“ češće nego kulturalni menadžment ili menadžment u kulturi, koji se koriste u našem jeziku.
 
Ono što menadžment u kulturi podrazumijeva je set vještina koje kombiniraju različite alate poslovanja koji mogu pomoći pri radu u institucijama kulture i drugim mjestima koja se bave kreativnim i kulturnim industrijama i povezati ih s publikom. Spomenute vještine mogu biti: upravljanje, marketing, u sklopu kojeg vam donosimo koji su to prvi koraci koje trebate poduzeti na početku poslovanja te koliko se ulaganje u marketing isplati, zatim planiranje, prikupljanje sredstava potrebnih za rad, razvoj volontera i upravljanje ostalim procesima ključnim za kvalitetno poslovanje institucije ili organizacije u kulturi. Sve institucije, organizacije i neprofitne organizacije moraju ispunjavati određene zakone kako bi poslovale, samim time je uloga voditelja institucije ključna.
 
Menadžment u kulturi se na nekim mjestima spominje i kao umjetnička administracija, što bi, osim poslova navedenih u prethodnom odlomku, uključivalo i administrativne poslove u institucijama i organizacijama u kulturi, a što se nikako ne smije isključiti s obzirom da je važan dio  poslovanja.
 
Gitara (izvor: Pexels)

Izvor: www.pexels.com

Nekoliko primjera svakodnevnih situacija u kojima se može naći menadžer u upravljanju procesima u kulturi i umjetnosti.

Upravljanje događajima i planiranje

Ako ste barem jednom u životu posjetili neki kulturni događaj, vjerujemo da ste uočili mnogo detalja koji čine taj događaj posebnim, a da to nisu samo umjetnine, predstava ili glazbena točka. Vino, zakuska, glazba, osobe u garderobi i ostalo što možda nije vidljivo na prvi pogled, a bez kojih događaj ne bi mogao proteći kako je planirano. Čak i iza sitnica kao što su letci ili akreditacije, stoji čitav tim ljudi.
 

Briga o umjetničkim djelima u galerijama i muzejima

Kada govorimo o poslovima usko vezanim za kulturnu instituciju, pada nam na pamet prijevoz umjetnina, zaprimanje i rukovođenje istima što je posao koji nerijetko zahtijeva puno vremena, iako se naizgled ne čini težak. Zahtijeva stalnu komunikaciju s drugim osobama, bilo da su to osobe koje rade u istoj instituciji ili u onoj drugoj iz koje umjetnine pristižu. Čak i ako menadžer u kulturi nije zaposlen u kulturnoj instituciji, opet je prisutno puno zaduženja i poslova koji moraju biti obavljeni da bi događaj ili projekt prošao kako je zamišljeno.
 

Vođenje ljudskih resursa

Svatko tko je na svojoj koži osjetio rad s ljudima, posebno s većom skupinom, zna da to nije nimalo lak posao. Promjene u protokolu, otkazivanje dogovora i vođenje volontera samo su dio poslova u koji su, uočit ćete, uključeni ljudi. Puno ljudi sa sobom nosi i puno različitih mišljenja s kojima se menadžer mora znati nositi. Ipak, s godinama rada i iskustvom dolazi i veća snalažljivost. Što više volontera i odrađenih projekata prođe kroz radni vijek menadžera u kulturi, manje će biti iznenadnih situacija u kojim on kao menadžer neće imati učinkovito rješenje.
 

Prodaja ulaznica, marketing, komunikacija i oglašavanje

Svaki događaj se radi prvenstveno zbog informiranja javnosti o određenoj temi, stoga je od iznimne važnosti pravilno i pravovremeno obavještavati javnost o događaju. Bilo da se to radi putem tradicionalnog i/ili digitalnog marketinga, važno je da se vijest proširi do što većeg broja ljudi. Nerijetko se događa da institucija ili organizacija u kulturi nema dovoljno zaposlenika, stoga poslovi menadžera mogu pokrivati i prodaju ulaznica, davanje izjava za medije, pisanje medijskih objava, kao i komunikaciju sa posjetiteljima licem u lice prilikom posjeta ustanovi.  U tom slučaju, menadžer u kulturi mora imati širok raspon vještina kako bi se u svakoj situaciji snašao bez većih problema.
 
Tempere i kist (izvor: Pexels)

Izvor: www.pexels.com

Zašto kulturalnog, ili u ovom slučaju, menadžera koji upravlja procesima u umjetnosti i kreativnim i kulturnim industrijama, možemo smatrati osobom koja je potrebna u svakoj instituciji kulture, ali i u ostalim institucijama i organizacijama? Postoji mnogo umjetničkih profesija iz kojih proizlazi umjetničko stvaranje koje se javno prikazuje na izložbama, predstavama ili koncertima koje netko treba organizirati kako bi umjetnicima ostalo više vremena i slobode za njihove kreativne procese. Stoga organizaciju, marketing i ostale procese vezane za upravljanje prepustite kulturalnim menadžerima, odnosno Propriumu.
 

Jeste li u zadnje vrijeme posjetili neki kulturni događaj i kako vam se svidjela organizacija? Možete li navesti pozitivan primjer kulturnog događaja te što se po Vašem mišljenju moglo napraviti bolje?

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Druga vrsta menadžmenta: glazbena industrija - Proprium - […] što smo objasnili poslove i funkcije menadžera u kulturi, idemo dalje. U današnjem blog postu približavamo kolege, menadžere u…

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares