Motivacija i razlozi gubitka motivacije kod zaposlenika

Autor članka: Diana Kotrla

Diana je svoje iskustvo stekla volontiranjem na velikom broju događaja na području Slavonije. Putem studentskog rada produbila je svoje vještine komunikacije i naučila „meke“ vještine. Njezin talent je ukratko ispričati priču o kreativnosti na društvenim mrežama i povezati se s publikom na pristupačan način.

05.30.2018

Sve što nas pokreće prema nekom cilju je motivacija. Bezbroj je tema o motivaciji, od toga kako ju steći, kako ju zadržati do načina motivacije. Motivirati sebe i ljude oko sebe zaista je težak posao s obzirom na to da je svatko osoba za sebe i reagira drugačije u raznim situacijama. Većini ljudi puno je lakše motivirati druge, dok je pronaći motiv koji će pokrenuti nas kao pojedince puno je teže. Bilo da vas više odgovara “vojnički” način motivacije ili motivacijske poruke zalijepljene pored kreveta, važno je pronaći svoj način i držati ga se dok god vam odgovara.

Kao i u životnim situacijama, tako je i u poslu potrebna motivacija. Obavljanje svakodnevnih zadataka osam sati dnevno, pet dana u tjednu nije jednostavno i zahtjeva puno motivacije. O tome kako ostati motiviran na poslu, pročitajte u Majinom blog postu. Motivacija zaposlenika nije samo jedan od zadataka menadžera već i zaposlenih. Međusobna motivacija kolega stvorit će osjećaj pripadnosti timu i poboljšati odnose što je jako važna stavka, o čemu nešto više u rečenicama koje slijede. Različiti su pokretači motivacije kod zaposlenih. Kod nekih je to osjećaj dobro obavljenog posla, kod nekih plaća, a motiv mogu biti i dobri odnosi s kolegama na poslu. Većinu zapravo motivira sve od navedenog. Važno je pristupiti svakom zaposleniku individualno i utvrditi što se može poboljšati kako bi radna atmosfera bila još bolja.

Pad učinkovitosti zaposlenih

Što napraviti kad menadžer primijeti pad učinkovitosti zaposlenih? Vrijeme je za nekoliko stvari koje će vratiti barem dio motivacije zaposlenicima i poboljšati njihov rad. Promjena dinamike dobivanja zadataka, razgovor sa svakim članom tima individualno ili preispitivanje vlastitih način odlučivanja dobar je početak. Dosta menadžera ne uključuje zaposlenike u važne odluke koje donosi za organizaciju čime oni gube osjećaj pripadnosti. Prema mnogim istraživanjima, velike tvrtke s puno zaposlenih imaju velikih problema s nemotiviranim, a ujedno i neučinkovitim zaposlenicima. Sasvim je logično je će posao biti kvalitetnije obavljen ako ga obavlja osoba koja je u radni zadatak unijela entuzijazam za istim.

Tim suradnika na poslu (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Prije nego menadžer postavi ultimatum koji uključuje otkaze ili smanjenje plaće, bilo bi dobro razmisliti o tome zašto su zaposlenici nemotivirani.

Ne dobivaju zanimljive i poticajne zadatke 

Administrativni poslovi, odgovaranje na mailove, printanje dokumenata poslovi su koji se moraju obavljati svakodnevno, ali ponavljanje isključivo takvih poslova neko duže vrijeme bez pauze “provjeren” je recept za gubitak motivacije. Svakom zaposleniku leži drugačiji način rada, nitko ne bi trebao dobivati isključivo zadatke koji nisu poticajni i kojima zaposlenik ne razvija svoje vještine.

Loši odnosi među kolegama 

Svađa s partnerom, loš dan na poslu ili banalne stvari kao kišni ponedjeljak stvari su koje izazivaju loš osjećaj i negativnu energiju, što lako možemo, svjesno ili nesvjesno, prenijeti na kolege, koliko god se možda trudili suprotno. Sve su to prolazne stvari koje se događaju periodično, ali loši odnosi, ogovaranja, nepoštivanje kolega, omalovažavanje tuđeg rada, nedostatak komunikacije, kako među kolegama, tako i na relaciji rukovoditelj-zaposlenik, okidač su za pad motivacije i učinkovitosti što u konačnici može dovesti do otkaza čime se potencijalno gubi dobar zaposlenik.

Zaposlenici ne dobivaju pohvale za dobro obavljen posao 

Dobivanje pohvala odličan je način motivacije, posebno ako je pohvaljen netom završen veliki projekt u koji je uloženo puno truda i vremena. Ako se radi o timu, grupna pohvala imat će učinka, a razgovor sa svakim zaposlenim ponaosob, učinit će veliki skok u motivaciji. Povremene stimulacije u obliku dodatka na plaći ili samo druženja na kavi u kafiću pored ureda također su dobar način podizanja motiva zaposlenika. Naravno, u navedenim dodacima trebali bi uživati svi članovi tima.

Koji god od navedenih razloga bio uzrok nezadovoljstva, nemotiviranosti za obavljanjem posla što dovodi do neučinkovitosti, potrebno je reagirati čim dođe do lošeg osjećaja na poslu. Jer je od nedostatka motivacije za obavljanje zadataka gore samo raditi s takvim osjećajem duže vrijeme.  

Kako se vi nosite s nedostatkom motivacije, bilo u životu ili poslovno? Događa li vam se često i koje metode pomažu u otklanjaju osjećaja da vam ništa ne ide od ruke?  

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Motiviranje na osmosatnom poslu - Edukacija - […] nekoliko metoda za motiviranje koje će vam pomoći za bolji i produktivniji radni dan. U Dianinom blog postu pročitajte…
  2. Lokus kontrole i motivacija - Organizacija - Proprium - […] U trenutku kad razumijete da život možete stvoriti prema vlastitim uvjetima, razmislite o nečemu što zaista želite promijeniti. U…
  3. Razlika između telemarketinga i teleprodaje - Proprium - […] i pisale o njima. U našim ranijim blog postovima pisale smo o funkcijama menadžmenta poput postavljanju ciljeva, motivacije, planiranja i delegiranja.  Također, pisale smo i o…
  4. Ljudski resursi kao pokretač uspješne organizacije - Proprium - […] i poslodavce, mjeri njihov odnos i vrijednosti. Menadžeri svakodnevno naglašavaju da je motivacija zaposlenika, teambuilding i suradnja sa zaposlenicima od ključne…

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares