Novosti iz kreativne industrije za listopad 2020.

Autor članka: Proprium

10.30.2020

Što više mjeseci prolazi, sve je jasnije da pandemija uzrokovana virusom COVID-19 nije spriječila kreativnu industriju u svojem radu. Mnoštvo događanja još uvijek se održava, mnogi na nove i kreativne načine, a brojni pozivi i natječaji još uvijek su aktivni. Mjesec listopad također se istaknuo raznim zanimljivim događajima, a ispod možete pročitati koje smo od njih izdvojili.

DOGAĐAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Ovogodišnja Revija hrvatskog kratkometražnog filma – 5. Filmska RUNDA – održana je 16. i 17. listopada 2020. godine u kinu Urania u Osijeku. Filmska RUNDA svake godine u fokus stavlja jednu filmsku profesiju koju kroz edukativni i filmski program te gostujuće autore približava publici, a ove godine, u suradnji s Croatian.film, predstavlja glumu. Posebnu je pozornost publike privukla Studentska RUNDA, runda filmova čiji su autori studenti Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu.

Festival OzAsia u Adelaideu održao je u Australiji od 20. listopada do 3. studenog 2020. seriju kritičkih razgovora pod nazivom OzAsia Talks. OsAsia Talks vodi umjetnička direktorica Annette Shun Wah koja zajedno s umjetnicima iz cijele Australije i Azije razgovara o ulozi umjetnosti i kulture te budućnosti kulturnog angažmana u društvu, pogotovo sada pod stalnom prijetnjom zaključavanja.

Najveći međunarodni plesni festival u Hrvatskoj, te jedan od najstarijih u Europi, 37. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu u tri zasebna bloka: 29. i 30. listopada, od 9. do 15. studenoga te 19. studenoga. Festival će se održati u Kulturno umjetničkom centru Travno, Zagrebačkom plesnom centru te Domu likovnih umjetnika, a festivalskoj publici će se predstaviti, nakon višegodišnjeg odsustva, najrecentnija djela umjetnika koji privlače pažnju publike diljem svijeta, a dolaze nam Francuske (Frank Vigreaux), Kanade (Daina Ashbee), Švicarske (Gilles Jobin) te Velike Britanije (Jonathan Burrows).

NOVOSTI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Kontakt točka programa Europa za građane pri Uredu za udruge Vlade RH i Desk Kreativne Europe pri Ministarstvu kulture i medija organizirali su 16. listopada 2020. online događanje pod nazivom “Kreativni građani u projektima kulturne baštine”. Sudionici su dobiti pogled u pregled zanimljivih projekata koji tematiziraju baštinu, a podržani su iz programa Europa za građane i Kreativna Europa.

U konkurenciji njemačkih gradova između Hannovera, Hildesheima, Magdeburga, Nürnberga i Chemntiza, Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka za odabir Europske prijestolnice kulture predložilo je 28. listopada 2020. godine Chemnitz za Europsku prijestolnice kulture 2025. Panel sastavljen od dvanaest nezavisnih stručnjaka ocjenjivali prijave iz pet njemačkih gradova koji su ušli u uži izbor na dvodnevnom sastanku održanom putem internetske veze. Rijeka (Hrvatska) i Galway (Irska) Europske su prijestolnice kulture u 2020. godine, a 2021. tu titulu držati će Elefsina (Grčka), Temišvar (Rumunjska) i Novi Sad (Srbija).

SVJETSKI DANI OBILJEŽENI U KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige, koji se održava se od 15. listopada do 15. studenoga, posvećen je planetu Zemlji. Usprkos epidemiji najavljeno je gotovo 1700 programa tijekom Mjeseca hrvatske knjige, koji se održava pod motom “Razlistaj se!”. Mjesec hrvatske knjige biti svečano otvoren u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad, većina prijavljenih programa održat će se uživo, no predviđen je i znatan broj virtualnih akcija. Završna svečanost i zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a dodatne informacije o programu Mjeseca hrvatske knjige možete pratiti putem poveznice.

Kino mreža u partnerstvu s Hrvatskim državnim arhivom/Hrvatskom kinotekom po četvrti puta pripremilo je program povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se tradicionalno obilježava 27. listopada diljem svijeta od 2005. godine, kada ga je utemeljio UNESCO. S obzirom na nepovoljnu situaciju s pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19 cijeli program održan je online na Vimeo kanalu Kino mreže.

NATJEČAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva koja će se održati u Buzetu u suorganizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Pučkog otvorenog učilišta “Augustin Vivoda” Buzet od 20. do 22. studenog 2020. godine. 

Radove je moguće prijaviti online na službenim stranicama Hrvatskog filmskog saveza putem poveznice, a zaključni rok za prijavu filmova je 15. listopada 2020.

Ministarstvo kulture i medija objavilo je nove mjere potpore kulturnom i kreativnom sektoru ugroženom uslijed pandemije, kojima će se dodatno podržati odvijanje umjetničkih aktivnosti i djelovanje u svim kulturnim djelatnostima. U ovoj trećoj fazi mjera osigurava se potpora proizvodnji filmova koju će sukladno svojim kriterijima dodijeliti Hrvatski audiovizualni centar, a objavljen je i Javni poziv za potporu dijelu troška izvedbe u području kazališne, plesne i glazbene (klasična i jazz glazba) djelatnosti. Cilj je ovoga Poziva potaknuti nastavak aktivnosti u području izvedbenih umjetnosti u okolnostima smanjenih prostornih kapaciteta i posljedične nemogućnosti pokrivanja dijela troškova izvedbi. Rok za predaju prijava je do 16.11.2020. u 17 sati.

Zaklada Marin Čilić raspisala je natječaj za deset glazbenih stipendija u iznosu od 10,000 kn koji je još uvijek otvoren do 8. studenog 2020. godine. 24. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA uputio je poziv zborovima za sudjelovanje na festivalu koji će se održati 28. i 29. studenog, a inicijativa RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) po šesti puta objavila je poziv za razvoj koprodukcijiskih projekata, a rok za prijavu je do 15. studenog. Na području književnosti mogu se pronaći razni natječaji poput natječaja #ostanidoma Udruge Mlada Pera za poeziju ili prozu ili natječaja magazina za književnost i umjetnost NEMA za originalne, neobjavljene autorske radove. Puni popis otvorenih književnih natječaja može se pronaći na internetskoj stranici „Hrvatski na mreži“.

Sve vijesti i natječaje iz kreativne industrije i dalje možete pratiti putem Facebook grupe “Mreža kreativne industrije: savjeti”.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares