Novosti iz kreativne industrije za rujan 2020.

Autor članka: Proprium

09.30.2020

Nova previranja epidemiološke situacije donijela su različite načine izvođenja mnogih kulturnih i kreativnih događanja. Kao što su i svjetski poznati događaji poput dodjele Emmyja prešli u hibridni oblik izvođenja bez publike i javljanja pobjednicima na daljinu, tako su mnogi događaji kulturnih i kreativnih industrija pronašli nove načine uspješnog izvođenja.

DOGAĐAJI U KULTURNOJ I KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Na ovogodišnjem 53. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka PIF, izvođači su se prihvatili ozbiljnih društveno političkih tema na kritički i duhoviti način, a sve su to odigrali bez publike. Nagradu za zavodljivu izvedbenu zaigranost u predstavi Plava patka preko Drave u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku dobio je glumac Gordan Marijanović. Festival svjetske književnosti 2020., koji je održan između 6. i 12. rujna, sukladno epidemiološkoj situaciji dogovorio je produkciju s Hrvatskom radiotelevizijom, a pod strogim epidemiološkim mjerama, u Varaždinu su tijekom rujna održani festival književnosti KaLibar bestiVal i plesni festival Kliker festival. Na vrlo zanimljiv način HGSS je svoju 70. obljetnicu postojanja obilježio je izložbom tweetova, a Muzej suvremenih umjetnosti od 15. rujna do 15. listopada obilježava 25. izdanje Edukativne muzejske akcije koja se ove godine u hrvatskim muzejima održava pod krovnom temom „ljubav“.

KaLibar bestiVal

https://www.facebook.com/events/1824982960973577/

Zagrebački velesajam d.o.o primijenio je inovativni koncept organizacije sajmova i događaja u hibridnoj inačici ponude usluge s online i offline mogućnost sudjelovanja. Prvi takav hibridni sajamski projekt u Hrvatskoj bio je „Beauty & Hair i Dentex Expo Zagreb 2020.“  održan putem Entrio platforme. Ovaj model uključuje istovremene digitalne i fizičke ponude, organizaciju sastanaka, prijenosa  događaja uživo i digitalne izložbene salone, a glavna karakteristika hibridnog modela je interakcija u realnom vremenu putem poveznice na događaje ili društvenih mreža.

U dodatnim događanjima iz Osijeka, Matica slovačka Osijek 12. rujna održala je 4. Dane slovačke kulture, a 25.  rujna također je održano i otvorenje izložbe PRIČE ŽIDOVA, čija je tema „obris zajednica u nestajanju.“ Izložba je realizirana u suradnji sa Židovskom općinom iz Osijeka, a jedan je od rezultata projekta Štruca kulture sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture. Dani europske baštine obilježeni su u Osijeku 27. rujna s pričama o razvoju kulturnih institucija u gradu u gradu pod tematskim nazivom „Umjetnost i zabava“, a Predstava „Višnjik“, nastala u koprodukciji GDK „Gavella“, HNK u Osijeku i 20. Osječkog ljeta kulture, koja je svoju premijeru imala 6. srpnja na Osječkom ljetu mladih, imala je i zagrebačku premijeru 13. rujna u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti.

NOVOSTI IZ KREATIVNE INDUSTIRJE

Europska komisija objavila je izvješće o praćenju programa Kreativna Europa čiji je cilj poboljšati ekonomske, socijalne i međunarodne dimenzije europskog kulturnog i kreativnog sektora, promovirati njegovu raznolikost i povećati konkurentnost. U 2019. godini financirano je 3100 organizacija koje su surađivale u 501 projekata, a od 2021. do 2027. bit će pokrenuti novi program za podršku kulturnom i kreativnom sektoru. Prepoznajući kulturni i kreativni sektor kao jedan od 14 prioritetnih ekosustava, komisija je također predložila da on bude prihvaćen ako bitan dio europskog plana oporavka od pandemija virusa COVID-19.

Creative Europe - Monitoring report

Izvor: http://deskkultura.hr/

Dvanaest Deskova Kreativne Europe, uključujući i Desk Kultura Hrvatska, udružili su se kako bi promovirali veze između predstavnika kulturnih i kreativnih sektora iz Europe te organiziraju online događanja pod nazivom „Matchmaking with Creative Europe“. Preko online događanja sudionici će imati priliku upoznati se s potencijalnim partnerima za planirane projekte, predstaviti svoje ideje i razmijeniti iskustva. Zainteresirani sudionici imali su prilike prijaviti se do 4. listopada, a početak projekta bit će 13. listopada.

Uz potrebne prilagodbe epidemiološkim mjerama, 23. rujna u organizaciji Saveza udruga Klubtura održana je konferencija „DKC-HR: Mreža društveno-kulturnih centara“ koji je proveden u sklopu poziva Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi. Konferencija je održana u prostoru zagrebačkog Pogona uz mogućnost sudjelovanja putem online platforme Zoom te su održani paneli o praksama sudioničkog upravljanja i civilno-javnog partnerstva u društveno-kulturnim centrima u Hrvatskoj i regiji.

NATJEČAJI U KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Otvoreni natječaji Ministarstva kulture i medija su Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice u 2020. godini čiji je rok do 9. studenog te Javni poziv za financiranje oglednih prijevoda djela hrvatskih autora na strane jezike u 2020. godini na koji se može prijaviti do 1. prosinca, a Kreativna Europa raspisala je natječaj za potporu za distribuciju nenacionalnih filmova koji je otvoren do 29. listopada 2020. godine.

Zaklada Marin Čilić raspisala je natječaj za deset glazbenih stipendija u iznosu od 10.000 kn koji je otvoren do 8. studenog 2020. godine, 24. Međunarodni zborski festival CRO PATRIA uputio je poziv zborovima za sudjelovanje na festivalu koji će se održati 28. i 29. studenog, a inicijativa RE-ACT (Regional Audiovisual Cooperation and Training) po šesti puta objavila je poziv za razvoj koprodukcijskih projekata, a rok za prijavu je do 15. studenog. Na području književnosti mogu se pronaći razni natječaji poput natječaja #ostanidoma Udruge Mlada Pera za poeziju ili prozu ili natječaja magazina za književnost i umjetnost NEMA za originalne, neobjavljene autorske radove. Puni popis otvorenih književnih natječaja može se pronaći na internetskoj stranici „Hrvatski na mreži“.

Sve vijesti i natječaje iz kreativne industrije i dalje možete pratiti putem Facebook grupe “Mreža kreativne industrije: savjeti”.

 

Izvor: www.proprium.hr

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares