Novosti iz kreativne industrije za travanj 2020.

Autor članka: Proprium

04.30.2020

U ovim posebnim okolnostima koje je izazvala pandemija virusa COVID-19, ispunjen život kreativne industrije našao se pred velikom preprekom. Ipak mnogi su pronašli načine kako svoje djelovanje prebaciti u online format, a više o tome gdje kreativna industrija uspijeva pronaći svoje pobjede možete pročitati ispod.

DOGAĐAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Zbog situacije izazvane pandemijom virusa COVID-19, u travnju ove godine nije se moglo pronaći puno događaja iz kreativne industrije. Oni koji su uspjeli svoje održavanje ostvariti održani su online, poput ovogodišnje dodjele Bafta Game Awards, čiji je veliki pobjednik Outer Wilds s čak tri nagrade, uključujući i nagradu za najbolju videoigru. 

Dezeen, časopis za arhitekturu i dizajn najavio je održavanje prvog virtualnog festivala “Virtual design festival”. Festival će započeti 15. travnja i trajat će do kraja mjeseca. Tijekom 15 dana, svi zainteresirani moći će vidjeti razna predavanje, filmove, razgovore i predstavljanje proizvoda, a Aquatika – Slatkovodni akvarij Karlovac, pripremio je online izložbu “Biti ptica” autora Vlade Pirša, kako bi dio svojeg sadržaja donio u naše domove. Također, Na YouTube kanalu Zagreb film možete pronaći serijal Mali leteći medvjedi, hrvatsko-kanadsku crtanu seriju koja je nastala u koprodukciji Zagreb filma te CinéGroupea i ujedno je i jedna najuspješnijih hrvatskih crtanih serija.

Nacionalno kazalište u Londonu pokrenulo je program “National Theatre at Home” i svakog se četvrtka u 20:00 h prikazuje nova predstava na njihovom YouTube kanalu. Kazalište predstave te mnogi drugi besplatni sadržaji iz pojedinih sektora kreativne industrije mogu se pronaći na poveznici. Slično tome, Sundance Film Festival omogućio je besplatan pristup svojim Master predavanjima, a riječ je o trosatnim snimkama u kojima vodeći stručnjaci nude mnoštvo informacija i inspiracije.

NOVOSTI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Koronavirus znatno utječe i na gospodarsku aktivnost što dovodi do smanjenja prihoda u javnom i privatnom sektoru. Zbog novonastale situacije većina trenutnih poziva za EU projekte je odgođena, a provedba nekih obustavljena je zbog gospodarske krize. Koji je izlaz iz ove situacije možete više saznati iz niza webinara koji su održani tijekom travnja, a 17. travnja održan je webinar o utjecaju, reakciji i mogućnostima oporavka sektora kulturne i kreativne industrije uslijed krize nastale zbog koronavirusa. Webinar priprema Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj u suradnji s Europskom mrežom kreativnog poslovanja, a raspravljat će se o kratkoročnim i dugoročnim učincima trenutne krize na kulturne i kreativne industrije te što je potrebno napraviti kako bi se što više umanjile posljedice. 

Zajednica kreativnih i kulturnih industrija podržava prijedlog Vlade o popuštanju mjera, ali naglašava da je nužno uvažiti specifičnosti kreativnog sektora koji u kriznim vremenima može pomoći u vraćanju optimizma građana. Osim otvaranja knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara, potiču i otvaranje studija za snimanje, glazbene i umjetničke akademije jer obično rade u manjim grupama. Tomo In der Mühlen, predsjednik Zajednice, napominje da svi kulturni sadržaji osim onih masovnih festivalskih mogu funkcionirati i u postojećim okolnostima.

Europska komisija dodijelila je Oznaku europske baštine (European Heritage Label) za deset europskih povijesnih lokaliteta, koja su igrala značajnu ulogu za europsku povijest i kulturu ili izgradnju Europske unije. Riječ je o lokalitetima koji slave i simboliziraju europske ideale, vrijednosti, povijest i integraciju, a na popisu se mogu pronaći Povijesno-urbani krajolik grada Szentendre, Mađarska, Zdravljica, poruka europskog Proljeća naroda 1848., Slovenija, te ostali.

Europa Nostra, vodeća europska mreža kulturne baštine, u suradnji s Institutom Europske investicijske banke i uz podršku programa Kreativna Europa, objavila je sedam najugroženijih lokaliteta u 2020. godini. Popis se objavljuje kako bi se ukazalo na ugrožene spomenike i lokalitete te potaknulo javne i privatne partnere u omogućavanju njihove održive budućnosti.

Vrlo važno u ovom neizvjesnom vremenu, Europska komisija pokrenula je novu mrežnu stranicu “Borba protiv dezinformacije” kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti u zdravstvu, a osobito o pandemiji koronavirusa

NATJEČAJI IZ KREATIVNE INDUSTRIJE

Ako ste samostalni umjetnik kojemu su okolnosti uvjetovane koronavirusom bitno otežale obavljanje umjetničke djelatnosti, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske omogućit će isplatu potpore iz proračuna Republike Hrvatske. Potpora se odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja, a na poveznici možete pronaći e-prijavnicu za prijavu.

Prijave za Cartoon Forum 2020. otvorene su do 6. svibnja, a riječ je forumu namijenjenom prezentaciji europskih animiranih projekata u razvoju. Središnje je događanje Foruma predstavljanje (pitching-sesije) izabranih projekata, putem kojih autori i producenti imaju mogućnost pronalaska međunarodnih partnera, financijskih aranžmana za dovršavanje projekata, dogovaranja kupnje projekata, pregovaranja s distributerima i drugo. Forum će se održati od 14. do 17. rujna u Toulouseu (Francuska).

SVJETSKI DANI OBILJEŽENI U KREATIVNOJ INDUSTRIJI

Međunarodna umjetnička udruga (IAA) proglasila je 15. travnja Svjetski dan umjetnosti u svrhu promicanja svijesti o kreativnim aktivnostima širom svijeta, a obilježava se od 2012. godine. Ovaj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, a prošle je godine UNESCO priznao njegovo obilježavanje. Koronavirus je pružio izazove cijeloj umjetničkog industriji pa osim što slavimo umjetnost, iznimno je važno i razgovarati o mogućim posljedicama pandemije na umjetnost i njihovom sprječavanju.

Svjetski dan kulturne baštine obilježava se 18. travnja, a cilj obilježavanja je očuvanje ljudske baštine i uvažavanje napora svih organizacija koje rade na očuvanju ove baštine. Svake godine obilježavanje ovog dana ima posebnu temu, a ovogodišnja je “Zajednička kultura, zajednička baština i zajednička odgovornost.”

Svjetski dan kreativnosti i inovacija globalni je dan UN-a koji se obilježava 21. travnja kako bi se podigla svijest o važnosti kreativnosti i inovativnosti u rješavanju problema s obzirom na napredovanje ciljeva UN-ovog održivog razvoja, poznatih i kao “globalni ciljevi”.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskog prava 23. travnja, već devetu godinu zaredom u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održava se Noć knjige, ali ovogodišnja Noć knjige održala se online uz brojne virtualne programe i sadržaje knjižnica, antikvarijata, osnovnih i srednjih škola, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i drugih kreativaca.

Međunarodni dan plesa obilježava se od 1982. godine na inicijativu Međunarodnog plesnog odbora, a 29. travnja kao datum obilježavana odabran je u spomen začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora, Jeana Georgesa Noverrea. Povodom ovogodišnjeg Dana plesa, Plesni odbor Hrvatskog centra ITI zamolio je uglednog plesnog umjetnika Matiju Ferlina da napiše hrvatsku poruku. Autor međunarodne poruke je južnoafrički plesač i koreograf Gregory Vuyani Maqoma, a obje poruke možete pročitati na poveznici.

Sve vijesti i natječaje iz kreativne industrije i dalje možete pratiti putem Facebook grupe “Mreža kreativne industrije: savjeti”.

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares