Priprema poslovanja za novu godinu

Autor članka: Diana Kotrla

Diana je svoje iskustvo stekla volontiranjem na velikom broju događaja na području Slavonije. Putem studentskog rada produbila je svoje vještine komunikacije i naučila „meke“ vještine. Njezin talent je ukratko ispričati priču o kreativnosti na društvenim mrežama i povezati se s publikom na pristupačan način.

12.22.2018

U tijeku je najveseliji mjesec u godini. Prosinac nam, osim božićnih blagdana i ispraćaja stare godine, donosi i novu. Kako kalendarsku, tako i poslovnu novu godinu. Čim posljednji mjesec u godini pokuca na vrata, razgovori s klijentima, dogovaranje sastanaka, poslovni zadatci i čitavo poslovanje se uspore. Lagane pripreme za zaključenje poslovne godine su počele, kao i pripreme za novu godinu. Prisjetite se našeg blog posta o pripremi poslovanja za godišnji odmor kao i o greškama koje većina nas čini kad uhvati nekoliko slobodnih dana godišnjeg odmora, a vjerujemo da će vam jednako zanimljiv biti i blog post „Godišnji odmor? Zaslužili ste!“
 
Djevojka za laptopom (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Iako siječanj slovi kao najdepresivniji mjesec, koji, složit ćete se, kao da traje 90 dana, a i hladno vrijeme i noć koja se spusti već u 16 sati, ne idu u prilog osjećaju sreće koji imamo tijekom blagdana. Zato nemojte razmišljati o razdoblju koje dolazi nakon što blagdani završe i uživajte u prosincu najviše što možete. Nekoliko stvari je neophodno napraviti kao pripremu za novu godinu.
 

Na papir staviti koje točno zadatke trebate napraviti do kraja godine i koje prenosite u iduću godinu

Kad dođe vrijeme da krenete planirati novu godinu, rokovnik postaje vaš najbolji prijatelj. Razne tablice, programi i aplikacije također su odlična opcija, no osjećaj koji donosi precrtan zadatak s liste je neprocjenjiv, a i na papir u svakom trenu možete dati i križati čak i kad niste u mogućnosti biti za računalom. Počevši od 01.12., popišite svaki zadatak koji ste prenijeli iz prošlog mjeseca. Napravite listu prioriteta počevši od najvažnijeg i najhitnijeg zadatka, a na posljednje mjesto stavite one koji, ako se ne stignu napraviti, mogu dočekati i iduću godinu. Također, osim rasporeda samih zadataka, napravite i raspored vremena, jer uz tekuće obaveze s kojima se na poslu susrećemo svaki dan, treba znati kad ćemo se baviti zadacima koji su hitni.
 
Popis s kvačicama (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Zaključiti poslovne knjige i dokumente koje je zakonski potrebno zaključiti do kraja godine

Ako ste vlasnik, direktor ili menadžer, znate da razni zakoni obavezuju poduzetnike da svoje poslovne knjige zaključe i pripreme na vrijeme. Važno je provjeriti kakve su obveze za vas i što vam je činiti kad se o poslovnim knjigama radi s obzirom na to da ne vrijede za sve pravne oblike poslovanja ista pravila. Kako god bilo, provjerite u financijskom planu imate li klijenata koji još nisu platili račune te s njima provjerite kad to planiraju učiniti. Provjera vrijedi i za poslovni plan i ostale planove koje ste napraviti početkom godine. Time imate uvid u to ide li vaše poslovanje onako kako ste zamislili.
 

Isplanirati kako će izgledati poslovanje u idućoj godini

Bilo da se radi o novim zapošljavanjima, selidbi u veći ured ili adaptaciji postojećeg, svakako biste trebali prvo provjeriti imate li budžet za ispunjavanje stavki koje planirate. Tek nakon tog koraka, bacite se u istraživanje novih lokacija, pregledavanje kataloga raznih salona namještaja te razmišljanje kakve zaposlenike biste željeli kao suradnike. O posljednjoj stavci najlakše ćete odlučiti kada sagledate poslove koji vam oduzimaju najviše vremena na dnevnoj bazi. Možda vam ne treba zaposlenik na puno radno vrijeme ili budžet vaše tvrtke ne dopušta takav način zapošljavanja. Stoga razmislite o alternativnim načinima zapošljavanja kao što su rad na studentski ugovor, rad na pola radnog vremena ili freelancing.
 
Nakon izvršenja svih hitnih zadataka osjećat ćete se odlično znajući da na blagdanski godišnji odmor odlazite rasterećeni. Ponovno savjetujemo da misao o početku godine i poslovima koji vas čekaju ostavite iza zaključanih vrata ureda. Obavijesti koje se tiču posla, a dolaze na vaš mobilni uređaj ugasite, a dodatni savjet je da ugasite i mobilni uređaj. Božić je najidealnije vrijeme kad možete nadoknaditi vrijeme s vašim obiteljima, a da pritom ne mislite na posao. O njemu ćete razmišljati nakon što čarolija ispunjena lampicama i kolačima završi, a dok traje, uživajte u svakom trenutku.
 
Sastanak (izvor: pexels.com)

Izvor: www.pexels.com

Kako se pripremate za novu godinu kada se o poslu radi? Kako se nosite s osjećajem koji se javlja kad se vratite s božićnih blagdana, imate li neke trikove kako prebroditi siječanj i olakšati povratak na posao nakon godišnjeg odmora? Pišite nam u komentarima.  

 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published.

Pin It on Pinterest

Shares